Ingefära är en växt som vi i västvärlden har fått upp ögonen för de senaste 20 åren och som numera omnämns ganska ofta i hälsosammanhang. Den kom till Europa från Asien under medeltiden och har här använts som krydda, men i kinesisk medicin har man använt den både som smaksättare och läkemedel i flera tusen år.
Växten blir upp till en meter hög och den del vi använder är den tjocka knölen som är rotstammen. Ur den växer varje år en grön stjälk med en blomma upp, den odlas främst i Kina och Indien, men även i Västindien och Afrika.  Den är en oumbärlig ingrediens i det asiatiska köket med sin kryddiga, friska smak.

Muskler och leder

Ingefära stimulerar blodcirkulationen och har en värmande effekt som är underbar att använda till stela och ömma muskler och leder. Blanda en massageolja av olivolja och eterisk olja av ingefära så får du garanterat fart på livsandarna och cirkulationen. Lider du av kalla händer och fötter kan du göra ett värmande hand eller fotbad med färska skivor av ingefära. Underbart vid förkylningstider. Skön att lindra värk vid artrit och inflammationer i senor och slemsäckar.

Matsmältning

Här hittar du många egenskaper där du kan bli hjälpt av ingefära. Uppblåst, gasig mage, trög mage, förstoppning, diarré, kramper, dålig aptit. Ingefära hjälper till att balansera matsmältningen. En jättebra hjälp vid illamående och åksjuka då ingefära är effektivt mot just det. Tugga på en skiva ingefära eller gör te på ingefära och lite honung och drick. Ännu mer effekt får du om du lägger till mynta. Hjälper även mot illamående under graviditeten eller vid biverkningar av medicinering.

Luftvägarna

Känner du att du har en förkylning eller influensa på gång är det marsch ut i köket och koka ett te på färska skivor av ingefära, gärna med citron och honung. Då får du ett värmande te som är slemlösande, hjälper mot hosta, snuva och förkylningssymtom. Ingefära är svettdrivande vilket innebär att eventuell feber sänks, man svettas ut de elaka patogenerna.  Immunförsvaret höjs och därmed ökar kroppens motståndkraft att stå emot sjukdomsalstrande bakterier i framtiden.

Huden

Den cirkulatoriska effekten stimulerar läkandet av vävnad. Ingefäran är svampdödande, antiinflammatorisk och antiseptisk. Man kan använda ingefära för att stimulera hårväxt, gärna tillsammans med rosmarin och grapefrukt. Gör ett te på färska örter som du masserar in i hårbotten, eller använd eteriska oljor.

Nervsystemet

Ingefära är allmänt stärkande på hela kroppen och hjälper vid trötthet och när man känner sig sliten av stress och nervositet. Den stärkande och värmande egenskapen gör att ingefära är ett gammalt beprövat medel som afrodisiaka vid impotens eller frusna känslor. Den har en smärtstillande effekt vid inflammationer, blåmärken, stukningar och vrickningar. Tandvärk kan också lindras genom att tugga på en skiva färsk ingefära.

Vill du lära dig mer om hälsa och välmående finns ett stort antal webbplatser att besöka. För vår del är denna sida optimal när det är fråga om kost.

Fem fantastiska användningsområden för ingefära