Är det värt att köpa cykeln på rea?

På vårarna och höstarna är det vanligt med cykelrea i allt från sportbutiker till större varuhus. På höstarna främst för att de ska bli av med utbudet innan vinterprodukterna ska in och på våren för att locka till sig de många kunder som insett att det är dags att köpa ny cykeln inför sommaren. Men är det värt att köpa på rea? Ja, och nej. 

Se upp med lockpriser!

Rea innebär att en produkt haft ett högre pris tidigare och att det därmed ska vara billigare att köpa under rean. Detta är däremot något som en del butiker missbrukar. Ett par år har kvällstidningar påvisat att mellandagsrean inte är alltid erbjuder billigare pris än ordinariepris i vissa butiker som säljer elektronik. Dessa butiker har i dessa fall nämligen höjt priset strax före rean så att de sedan kan sänka det. 

Titta på prislappen och vad du får betala. Det är vad som är relevant. Om du hittar en cykel på cykelrea som kostat 6000 kr men nu kostar 4000 kr så kostar den lika mycket som en som inte är på cykelrea och kostar 4000 kr. Det låter självklart man det mänskliga psyket säger något annat. Så fort det finns ett högre ordinariepris lockas vi att ”skynda fynda”

Men vad behöver du?

Skulle du köpa en tröja enbart för den är billig? Oavsett om den är i en färg du inte gillar eller två storlekar för liten. Till stor sannolikhet inte. Åtminstone om du inte tänkt ge bort den. En cykel kostar betydligt mer än en tröja men likheten visar att du först och främst bör fundera på vad du behöver. Är det en racer, en mountainbike eller citybike? Är komfort och kvalité väldigt viktigt eller bryr du dig bara om priset? Kan du skruva ihop den själv eller vill du ha den monterad? 

Jämför gärna cyklar hos flera olika cykelhandlare så att du känner dig för vad du behöver för modell. Detta bör vara självklart och ligga som grund för vilken cykel du ska köpa. Kommer du fram till att det inte spelar någon roll alls – då har du många cyklar att välja på under kommande cykelrea. Men till stor sannolikhet landar du i att du prioriterar några faktorer och därmed är det dessa cyklar du bör köpa. Detta oavsett om de finns på rea eller inte. 

Är det värt att köpa cykeln på rea?