Att syssla med fågelskådning är en av de mest stimulerande friluftsaktiviteterna, samtidigt som den är relativt lugn. Självklart kan det vara tuffare om man bestämmer sig för att skåda fågel i väldigt tuffa terränger, men man kan också välja att göra det i dungen bakom tomten om man så önskar. Fågelskådning är en aktivitet med få regler, där man kan bestämma mycket själv.

Gå med i en förening

Runt om i Sveriges alla hörn kan man nästan alltid hitta en fågelförening. Om du är rädd för att du behöver kunna mycket om fågelskådning kan du tänka om. Nästan alla föreningar välkomnar alla nya fågelskådare oavsett nivå.
För att träffa fler fågelskådare finns det också många grupper på sociala medier, bland annat Facebook. Några enkla sökningar kommer garanterat resultera i att du hittar flertalet fågelskådargrupper. Tips på grupper är annars Fåglar inpå knuten och Artbestämning av fåglar.

Skaffa en bra kikare

Valet av kikare är ganska viktigt för hur mycket man får ut av fågelskådningen. Köper man en av de billiga lågkvalitativa kikarna kan man nästan räkna med att man fågelskådningen inte är lika rolig som med en riktigt bra kikare.
En bra kikare bör ha god optik, samt linser som står emot hårt vind och väder så att du får en bra sikt på fåglarna. Känner man någon som skådar fåglar kan det vara bra att fråga denne om tips på en bra kikare. Du kan även besöka Outdoorexpertens webbutik och se deras utbud, de har ett stort utbud och du är nästan garanterad hitta en kikare som passar dig.

Hitta en studiecirkel

En stor del av Sveriges fågelföreningar anordnar studiecirklar för nya fågelskådare. Ofta är det i samarbete med Studiefrämjandet, då SOF är medlem där. Studiefrämjandet som organisation håller också i egna kurser och studiecirklar om fåglar, något som även flertalet andra studieförbund gör. Dessa kan hittas genom några enkla sökningar på Google, eller genom att kontakta studieförbundet i fråga.

Så börjar man med fågelskådning
Tagged on: